Social Media Nieuws Blog

Wij houden de trends op het gebied van sociale media continu in de gaten. De belangrijkste ontwikkelingen delen we hier!

Facebook vs. Instagram – wat is de beste keuze?

instagram-versus-facebook

Als we het over social media marketing hebben dan denken veel mensen gelijk aan de oorlog tussen Facebook vs. instagram. Marketeers raken vaak in de war over welk platform ze moeten gebruiken voor hun diensten.  Facebook is gegroeid tot meer dan 2,38 miljard gebruikers sinds juni 2019, hiermee is dit platform het grootste social media platform wat je maar kunt gebruiken op dit moment. Facebook is voortdurend bezig met het verfijnen van de manier waarop social media eruit ziet en werkt. Anderzijds hebben we een nieuwe speler op de markt, dit is natuurlijk Instagram. Het heeft maar liefst een miljard actieve gebruikers sinds juni 2018, dit maakt Instagram het snelst groeiende social media platform ter wereld.

Met miljarden actieve gebruikers hebben beide sociale mediaplatformen bewezen een prima keuze te zijn op het gebied van marketing. Ze hebben hard gewerkt om de kloof tussen marketeers, merken en consumenten te overbruggen. Sociale-mediaplatformen hebben ontzettend mogelijkheden gecreëerd om het publiek veel gemakkelijker te bereiken. Daar komt bij dat je middels Instagram Stories direct jouw advertenties kunt delen met het publiek. Voor beide social media platforms zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken. Laten we daarom eens kijken naar een aantal verschillen tussen Instagram en Facebook. Dit helpt je beter om te begrijpen wat de beste keuze is.

Instagram vs. Facebook

 1. Statistieken

Zoals we al even hebben vermeld heeft Facebook een duidelijk betere positie op het gebied van actieve gebruikers en populariteit dan Instagram. Het groeipotentieel van Instagram is alleen wel iets waar je rekening mee moet houden, de groei zal nog wel even aanhouden. Hieronder staan enkele belangrijke statistieken die ons een duidelijker perspectief geven.

Facebook:

 • 2,83 miljard maandelijks actieve gebruikers vanaf juni 2019
 • 96% van de actieve gebruikers heeft toegang tot hun accounts op mobiele apparaten
 • Meer dan 65 miljoen kleine ondernemingen hebben promotiepagina’s op Facebook.
 • 40% van de klanten bekijkt advertenties en video’s op Facebook
 • 89% van de marketeers gebruikt Facebook als integraal onderdeel van hun social marketingstrategie.

Instagram:

 • 1 miljard maandelijks actieve gebruikers vanaf juni 2019
 • 37% van de internetgebruikers is wereldwijd op Instagram aanwezig.
 • 500 miljoen actieve verhalen wereldwijd gezien
 • 65% van de marketeers gebruikt Instagram als onderdeel van hun sociale marketingstrategie.
 • 60% van de actieve gebruikers bezoekt dagelijks Instagram op mobiele apparaten
 1. Doelpubliek

Een ander opvallend verschil tussen beide social media platforms is het aantal actieve gebruikers en hun zogeheten demografie. Beide hebben een ander demografisch doelpubliek. Jongvolwassenen en tieners zitten voornamelijk bij Instagram. 90% van de Instagram-gebruikers is jonger dan 35 jaar. Instagram wordt dan ook volgestopt met producten en diensten die gericht zijn op jonge generaties. Als jij je in deze niches bevindt kan Instagram een goede optie zijn om voor te kiezen.

Facebook wordt door een groot aantal mensen gebruikt. De leeftijd van deze groep verschilt sterk, echter zien we toch dat de leeftijd boven de 50 jaar ligt. 59% van de totale internetgebruikers heeft een Instagram-account, terwijl 82% van hen een Facebook-account heeft. Dit laat zien dat Facebook een algemener doelpubliek heeft. Het bedrijfsleven gebruikt Facebook vooral voor enquêtes, marketing, reclame en bepaalde aankondigingen. Het is het platform dat wordt gebruikt voor volwassen content, vaak is de content iets professioneler dan bij Instagram.

 1. De stijl van de inhoud

“De impact van uw inhoud hangt af van hoe deze is weergegeven”, zegt Patricia Tanner – Crowd Writer. Het imago van een merk en de marketingstrategie van een bedrijf spelen ongetwijfeld een essentiële rol in de promotie. De impact hiervan op het publiek wordt alleen bepaald door de stijl en de manier waarop een inhoud wordt weergegeven op social media.

Instagram is de go to keuze voor mode, lifestyle, beauty, reizen, gezondheid en fitness. De reden hiervoor is dat deze industrieën kunnen worden gepromoot door middel van foto’s, video en post. Dit maakt ze net even wat aantrekkelijker voor de gebruikers. Instagram stelt u in staat om prachtige filters toe te passen voor een mooiere uitstraling. Als alternatief is er Facebook, dit is een veel betere keuze als je wilt praten over een bepaald onderwerk en als je een discussie wilt opzetten. Omdat het publiek hier van alle leeftijden is, is het niet nodig om gebruik te maken van allerlei visuals om de doelgroep te trekken. Het vergt alleen wel wat meer inspanning om content te maken die geschikt is voor alle leeftijden.

Op Instagram bestaat er de ongeschreven regel dat jouw tekst eigenlijk zo kort moet zijn in de foto zelf. Meestal wordt er in het bijschrift een veel langere tekst geplaatst. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld jouw logo en een eventuele promotionele taglines in te zetten middels  dit platform. Dit voorkomt dat de tekst de foto overneemt. Ten slotte zijn video’s een must-have element voor jouw promotiestrategie. De reden is dat video’s meer publiek trekken dan welk ander type visual dan ook. Dit leidt dan ook tot meer verkoopconversies. Onderzoek toont aan dat video’s effectief zijn, ze kunnen de verkoop met ruim 80% laten stijgen!

 1. Reclame

Na de overname van Instagram door Facebook zijn beide platforms vergelijkbaar in de aspecten van reclame. Het is immers een en hetzelfde bedrijf geworden. Eén Facebook-account stelt je in staat om beide sociale mediaplatformen te gebruiken voor reclame. Advertenties werken op beide platformen op dezelfde manier, het is namelijk hetzelfde advertentienetwerk.

Instagram advertenties zijn verdeeld in drie groepen:

 • Merkbekendheid
 • Productoverwegingen
 • Omzettingen van klanten

De CPC (kosten per klik) worden beïnvloed door de demografische analyse. De VS heeft het hoogste streefcijfer voor advertenties voor de leeftijdsgroep van 25-34 jaar op $1,07, terwijl een plaatsing in de rechterkolom wordt verkocht met een bod van $4,39. Aan de andere kant is een CPC op Facebook gemiddeld $0.27, terwijl de CPM $7.19 is. De succesvolle MAI (mobile app install) campagne draait veel reclamecampagnes met de exacte overeenkomsten en fungeert als een uitbreiding van Facebook’s reclame op Instagram.

Er zit dus een groot voordeel aan om beide platformen te gebruiken als je wilt adverteren. Beiden werken op dezelfde manier, je hoeft alleen maar rekening te houden met de doelgroep zelf. Er zijn een aantal betrouwbare tools die je helpen om de resultaten van jouw marketing campagne in te zien.

 1. Functionaliteit

Voordat we ingaan op de functionaliteit van beide platformen moet je eerst begrijpen hoe gebruikers en bedrijven de verschillende platformen gebruiken. Instagram wordt beschouwd als een soort etalage van beelden en video’s, echter komt er toch wat meer bij kijken. Het verschil gaat namelijk veel verder dan alleen de visuele aspecten. Hoewel Facebook wordt beschouwd als een vrij informatief platform, kun je alle bedrijfsinformatie vinden van een bepaalde onderneming. Van oorsprong is Facebook altijd tekst gestuurd geweest, dit was dan ook de reden dat Facebook veel meer tijd koste om aan te maken.

Instagram wordt met name gebruikt om bepaalde momenten vast te leggen en deze te delen met vrienden. Gebruikers kijken niet op Instagram om achter bepaalde bedrijfsinformatie te komen. Ze gebruiken het om de laatste trends in de gaten te houden en om leuke contact te zien. Dit maakt Instagram de beste keuze voor de mensen die naamsbekendheid en populariteit van het bedrijf willen verhogen.

Het makkelijkste is om er een voorbeeldje van te maken. Het volgende voorbeeld komt van Mary Burkland, Digital Head of Marketing van Premiumjackets. “Let’s take the example of a restaurant. When you get to a restaurant which has 40-60 entrees to choose from, you will take longer to choose from the entire list. However, when you get to a place that is specialized in some specific cuisine, it will take you much less time to make a decision. Facebook is just like a 60 options menu. You have so much to choose from. There are a variety of options from playing games and messaging to watching videos. It gives its users unlimited possibilities, and there is undoubtedly something for everyone on Facebook”

Instagram kan je meer zien als een enkel gerecht. Het heeft gewoon niet heel veel mogelijkheden te bieden. Het is vooral gericht op een aantal specifieke doelen. Met Instagram kunt je de inhoud direct na het aanmelden plaatsen op de site. Het is enkel en alleen gericht op visuele content, dit biedt de gebruiker dus een heel andere ervaring dan Facebook. Instagram gebruikers hebben de mogelijkheid om afbeeldingen en video’s te bekijken als verhalen. Wel is het zo dat de Instagram activiteit wat lastiger te volgen is dan op Facebook. Bij Facebook heb je een eenvoudige tijdlijn die je in kan zien, dit is bij Instagram niet het geval.

Facebook op mobiele apparaten heeft vergelijkbare opties om berichten te liken, een berichtje achter te laten en om deze te delen. Op dit gebied lijkt het dus wel op Instagram. Maar er is een bepaald ding wat beter is aan Facebook. Dit is de mogelijkheid om naast een like een ander soort smiley mee te sturen met het bericht.

 1. Lopende campagnes

Instagram en Facebook zijn dus beide prima keuzes als het aankomt op het opzetten van social media campagnes. Ze stellen je in staat om betaalde campagnes op te zetten en om deze in kaart te brengen. Het bijhouden van jouw ROI is natuurlijk een belangrijke stap om bij stil te staan. Deze data geeft je alle informatie die je nodig hebt om het effect van jouw betaalde advertenties te controleren. Er zijn meerdere gratis en premium tools die je analytics geven om te gebruiken.

Facebook vs. instagram, welk is de beste voor jouw merk?

Het succes van jouw social media campagne is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de content die je plaatst. Een veelgemaakte fout is dat nagenoeg alle marketeers Instagram en Facebook op dezelfde manier gebruiken. Content die goed werkt op Instagram zal waarschijnlijk niet op dezelfde manier werken op Facebook. Daarom is het aan te raden om altijd een split A / B-test uit te voeren als het aankomt op de inhoud, zo weet je zeker dat je de beste ROI zult krijgen. Hieronder vind je enkele belangrijke punten terug waaraan je kan zien welk platform voor jou het beste is:

 • Algemene content

Als het gaat om het plaatsen van algemene content is Facebook de beste optie om te kiezen. De reden is dat de content die op Facebook wordt gedeeld niet altijd origineel is. Het is vaak nieuws, blogberichten en informatie die uit andere bronnen wordt gedeeld.  Op Instagram draait het allemaal om de originaliteit en het unieke karakter van jouw. Foto’s, video’s en verhalen zijn eigenlijk altijd uniek, je mag hier niet zomaar dingen delen of kopieerden.

 • Bedrijfsnieuws

Aangezien Facebook eerder een platform is voor het delen van content op basis van tekst moet je jouw nieuws of aankondigingen altijd op Facebook. Let er wel op dat je niet teveel weggeeft, je wilt namelijk dat ze verder klikken. Als je  iets aanbiedt of een bepaalde promotie uitvoert, kan één enkele visuele post op beide platformen werken. Voor peilingen, enquêtes, suggesties en discussies is het verstandig om te kiezen voor Facebook.

 • Bedrijf events

Door live beelden en verhalen te posten op Facebook kan je jouw doelgroep op de hoogte houden en ze het gevoel geven dat ze er ook bij zijn. Na afloop van een bepaald event kan je een album maken met foto’s voor op Instagram of voor Facebook.

“If you have just hosted a big conference or a successful fundraiser or a charity event, it is the perfect opportunity to publish your content visuals with well-written captions on Instagram” aanbevolen door Samantha Burris – Australian Master

 • De ‘Image Contests’

Net even wat meer bezoekers nodig? Bij Image Contests draait alles om het betrekken van jouw potentiële prospects. Instagram is de koning op het gebied van de visuals, dit maakt dit platform de beste optie voor de Image Contests. Maak een unieke hashtag en host zelf een wedstrijd op Instagram.  Je kunt die content natuurlijk wel promoten op platforms als Facebook om meer verkeer naar jouw Instagram account te krijgen. Maar onthoud wel dat Instagram de place to be is als het aankomt op foto’s en video’s.

Instagram is niet de vervanging van Facebook en Facebook kan Instagram op geen enkele wijze van zijn plek stoten. Als slimme marketeer moet je daarom bepalen welk social media platform het beste werkt voor jouw campagne op basis van de doelgroep, de inhoud, de niche en natuurlijk de doelen die je wilt behalen. Gelukkig weet je net het lezen van dit artikel beter wat de voordelen zijn van beide platforms!

Bron: https://gettinggrowth.com/instagram-vs-facebook/

Recent Posts

Archives

Related Articles